Koulutuskeskus Brahen Lagun-koneistuskeskuksella uusinta teknologiaa oppimisympäristöön
Koulutuskeskus Brahe on hankkinut uuden pystykaraisen koneistuskeskuksen. Tämän Machineryn toimittaman Lagun-koneistuskeskuksen myötä Brahe pystyy tarjoamaan taas astetta nykyaikaisempaa ja työelämän tarpeita vastaavaa uusinta teknologiaa koneistajaksi opiskeleville.
Koulutuskuntayhtymä Brahe on monialainen ammatillisen koulutuksen järjestäjä, joka tarjoaa laadukkaita koulutuspalveluita niin nuoriso- ja aikuisopiskelijoille kuin yritys- ja elinkeinoelämän toimijoille. Tämä Raahessa sijaitseva koulutuskeskus tarjoaa ajanmukaiset ja joustavat mahdollisuudet päästä osaksi aktiivista koulutusyhteisöä.
Brahe tarjoaa koulutusta neljällä eri toimialalla, joita ovat tekniikan ala, palveluiden ala, luovat alat sekä luonnonvara-ala, sisältäen yhteensä yli sata eri koulutusvaihtoehtoa sekä monialaiset työelämää palvelevat ratkaisut. Tutkintoja voi opiskella joko perustutkintona, ammattitutkintona tai erikoisammattitutkintona. Perustutkinto soveltuu opiskelijoille, jotka tulevat esimerkiksi suoraan peruskoulusta tai henkilöille, jotka haluavat muutoin opiskella uuden ammatin. Koulutuskeskus Brahessa valittavana on kymmeniä eri tutkintovaihtoehtoja. Kone- ja tuotantotekniikan alalla perustutkinnossa vaihtoehtoina ovat koneasentaja, koneistaja ja levyseppähitsaaja.
Jokaiselle perustutkinto-opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jonka avulla aiempi osaaminen tunnistetaan. Aikaisempi osaaminen tunnustetaan osaksi tutkintoa, jolloin opintoaika lyhenee. Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Ammattitutkinto sopii henkilöille, joilla on mahdollisesti jo alan peruskoulutus tai muutoin alan osaamista, mutta jotka haluavat osaamiseensa päivitystä, ammattitaidon kehitystä tai osaamiselleen virallisen tunnustuksen. Ammattitutkinto on mahdollista suorittaa joustavasti työn ohessa. Tuotantotekniikan ammattitutkinnon opinnoista voi valmistua koneistajaksi tai levyseppähitsaajaksi.
Erikoisammattitutkinnot sopivat ihmisille, jotka haluavat hallita vaativimpia työtehtäviä ja syventää osaamistaan jollakin tietyllä osa-alueella. Erikoisammattitutkinto suoritetaan alan työtehtävissä näyttötutkintona tai oppisopimuskoulutuksena.
Korkeakouluyhteistyötä on Raahessa kehitetty Monikampus-alustamallilla. Seutukunnalle tärkeät koulutukset tuodaan alueelle olemassa olevia oppimisympäristöjä hyödyntäen. Vuosittain valittavilla alkavilla koulutuksilla pystytään reagoimaan joustavasti vaihtuviin tarpeisiin. Ammattikorkeakoulujen tarjoamien tutkintoon johtavien koulutusten lisäksi Koulutuskeskus Brahen kaikille koulutusaloille on rakentumassa polku- ja väyläopinnot yhteistyökorkeakouluihin. Korkea-asteen väylä- ja polkuopinnoissa Koulutuskeskus Brahe tekee yhteistyötä useiden korkeakoulukumppaneiden kanssa. Opinnot suorittamalla opiskelija voi päästä valmistuttuaan jatkamaan valitsemallaan alalla suoraan korkeakouluun ilman valintakokeita. Väyläopiskelu ei ole useimmissa väylissä alasidonnaista, eli jokainen voi valita itseään kiinnostavan väylän riippumatta siitä, millä alalla opiskelee.
Lagunin myötä uusimman teknologian oppimismahdollisuuksia
Koneistajaksi Brahessa opiskelee tällä hetkellä nelisenkymmentä henkilöä. Opettaja Masi Taskilan mukaan imua tätä sektoria kohtaan on ollut lähiaikoina mukavasti.
Yksi osatekijä Brahen koneistuspuolen opiskelun kiinnostavuuteen on varmasti uusiutuvalla ja nykyaikaisella kalustolla. Tällä hetkellä Brahessa on CNC-työstökoneita seitsemän ja kahdeksaskin kone liittyy opetuskalustoon kevään aikana. Rivistön uusin kone on pystykarainen työstökeskus Lagun L850. – Meillä on halu kehittää toimintaamme. Osana tätä suunnitelmaa löimme viime kesänä kättä päälle Machineryn kanssa uudesta Lagunista, ja sovitun aikataulun puitteissa saimme koneen tänne Raahen kuusi kuukautta tilauksesta, kertoo Taskila.
Pystykaraisen työstökeskuksen hankinnassa Brahe puntaroi seitsemän eri toimittajan tarjoamia koneita, joista loppusuoralle valikoitui kolme merkkiä. – Halusimme modernia tekniikkaa rivistöömme. Pisteytimme hankkeen, ja tämän perusteella parhaan hinta-laatusuhteen tarjosi Lagun. Yksi iso tekijä, joka myös kallisti vaakakuppia Lagunin suuntaan, oli uusin Heidenhain-ohjauksen versio TNC 640. Emme halunneet enää vanhempaa 620-versiota, sillä uusimman version myötä voimme tarjota oppilaillemme mahdollisuuden opiskella markkinoiden uusimman teknologian parissa. Saimme myös tähän uuteen Heidenhain-ohjaukseen perusteellisen koulutuksen Machineryn Asko Silvalalta, sanoo Taskila ja jatkaa:
– Iso merkitys oli myös hyvistä kokemuksista Lagunin toimittajasta Machinerystä. Olen toiminut Machineryn kanssa aiemmassa työhistoriassani, ja kokemukset ovat positiivisia; jälkimarkkinointi toimii asiallisesti ja muutoinkin yhteistyö on sujuvaa. Asiat Machineryn kanssa sujuivat hyvin myös tämän Lagun-toimituksen yhteydessä, ja konemyyjä Jukka Ilonen piti meidät hyvin ajan tasalla missä toimituksen kanssa mennään.
Brahen uusi Lagun on 3-akselinen kone, mutta siinä on valmius myös neljännelle akselille. – Tällä alueella on paljon metallialan yrityksiä, joilla on järeän kokoluokan koneistuskalustoa käytössään. Meidän tahtotilamme on antaa opiskelijoille mahdollisimman hyvät valmiudet siirtyä meiltä työelämään. Lagunissa oleva Heidenhain-ohjaus on alueemme monen konepajan koneessa käytössä, joten täällä saadut opit tukevat parhaalla mahdollisella tavalla alueen yritysten tarpeita ajaa uusia osaajia sisään tuotantotöihin, kiteyttää Taskila Heidenhain-ohjauksen valinnan tärkeyden uuden koneen ohjauksena.
– Olen tyytyväinen, että pystyimme Lagunin hankkimaan uudeksi opetuskoneeksemme. Paitsi että kone tukee nykyaikaisena laitteena parhaalla mahdolliselle tavalla nykypäivän teknologian opetusta, uusi teknologia myös omalta osaltaan innostaa ja motivoi sekä oppilaita että opettajia. Lagunin kaltaiset uudet koneet myös nostavat alan imagoa nuorten silmissä houkutellen hyvää oppilasainesta alan pariin, arvioi Taskila.
Lagun-koneistuskeskukset ovat edustettuina tulevilla Konepaja-messuilla maaliskuussa. Machineryn osastolla on nähtävillä Lagun L -sarjan pystykarainen koneistuskeskus L1600. Tässä messukoneessa on Detronin neljäs akseli ja Heidenhain TNC 640 -ohjaus.
Katso tästä kaikki messuilla nähtävillä olevat koneet
Koulutusyhtymä Brahe
Masi Taskila
opettaja
puh. 040 135 9134
masi.taskila@brahe.fi
www.brahe.fi
Ajankohtaista
SafanDarley – pakettitarjoukset : voimassa vuoden 2024 loppuun saakka
Lue lisäälevytyökoneet
Machinery ja Voitelukeskus ovat käynnistäneet yhteistyön koskien Fleetguard- ja Valvoline-tuotteiden jakelua
Lue lisäävoimantuotto
Machineryn toimittama Cummins Onan -merigeneraattori tuo modernia voimaa perinteiseen Astrid purjelaivaan
Lue lisääkonetoimitukset