Varavoima toimii, kun tarve on suurin – moniulotteinen järjestelmä vaatii paljon niin suunnittelulta kuin huolloltakin

Varavoimajärjestelmät turvaavat yhteiskunnan toimintaa silloin, kun sähkön tulo katkeaa. Oli järjestelmä pieni tai suuri, se vaatii osaamista usealta eri alueelta. Olosuhteet voivat tehdä projektista haasteellisen, ja siksi toimivimpia ratkaisuja etsitään jo varhaisessa vaiheessa. Machineryn asiantuntijoiden pitkä kokemus takaa, että haasteet selätetään ja varmuudella toimiva varavoimajärjestelmä saadaan käyttöön.

Olemme riippuvaisia sähköstä kenties useammassa mielessä kuin moni käsittääkään. Sähkön puuttuessa putoavat käytöstä myös lämpö, vesi ja tietoverkot. Kauppojen kassajärjestelmät eivät toimi, eikä kulkuneuvoon saa polttoainetta. Lyhytkin sähkökatko voi katkaista sekä veden tulon että jäteveden poistumisen, ja jos kaupungissa ei likavesi liiku, ei ongelmia tarvitse kauaa odottaa. Kun terveydenhuollosta puhutaan, sähkössä on kyse ihmishengistä.

Sähkökatkon sattuessa varavoimajärjestelmät pitävät toiminnan käynnissä useilla yhteiskunnan osa-alueilla. Sairaaloissa kriittistä toimintaa turvaavat UPS-järjestelmät, mutta varavoimakoneen on vaatimusten mukaan toimittava täydellä teholla 15 sekunnissa katkoksen alkamisesta. Jos tiloissa tehdään leikkauksia, ovat kriteerit yhä korkeammat: voidaan vaatia kahdennettuja ohjausjärjestelmiä ja enemmän polttoainetta takaamaan pidempi toiminta-aika. Järjestelmän on toimittava varmuudella ja riittävän pitkään.

Lue, miten Turun yliopistollinen keskussairaala hyödyntää Machineryn varavoimaosaamista

Haasteet ratkotaan pitkällä ja monipuolisella kokemuksella

Machinerylla varavoiman kanssa työskentelee tiimi, jolla on vuosikymmenien kokemus monenlaisista projekteista – yksinkertaisista laitteista teknisesti vaativiin, alusta asti itse tehtyihin kohteisiin.

Oli varavoimajärjestelmä minkä kokoinen hyvänsä, voivat olosuhteet aiheuttaa sen toteutukselle haasteita. Projektin on pysyttävä tiukkojen meluvaatimusten rajoissa, ja esimerkiksi järjestelmän liittyminen rakennukseen täytyy ratkaista. Joskus sijoituspaikka voi osoittautua hankalaksi tai suunniteltu toteutustapa liian kalliiksi, mutta pitkän kokemuksen avulla suunnitelmia pystytään muuttamaan joustavasti.

Teemme potentiaalisten asiakkaiden kanssa paljon esisuunnittelua jo ennen tarjouspyyntöä, jotta haasteita saadaan ratkotuksi pois alta ja tarjouspyynnön tekemiselle on hyvät lähtökohdat. Varavoima vaatii hyvin monenlaista asiantuntemusta moottori- ja generaattoritekniikasta ohjauslogiikan ja ilmanvaihdon suunnitteluun, ja siksi ajatuksia vaihdetaan ja vaihtoehtoja tarkastellaan heti kättelyssä.

Itse tekeminen tuo projektiin hallittavuutta

Kun varavoimaprojekti on saman henkilön käsissä myynnistä aina suunnitteluun ja käyttöönottoon, pysyvät projektin yksityiskohdat hallussa. Alusta loppuun on selvää, miten työ etenee ja millaisiin tarpeisiin kokonaisuus on räätälöity. Projektin kulku, toimintatavat ja käyttämämme komponentit ovat kuitenkin projektista riippumatta samanlaisia, jolloin tekeminen on jouhevaa ja suunnitelmallista.

Rakennamme itse monet myymistämme varavoimakoneista sekä apulaitteet ja ohjausjärjestelmät. Nopeutta projektiin saadaan käyttämällä konevalmistajan puolivalmista pakettia, joka sisältää usein moottorin, generaattorin ja rungon. Rakentamalla koneet itse varmistamme, että komponentit ovat aina samat. Näin myös suurin osa tarvittavista varaosista löytyy meiltä suoraan hyllystä ilman odottelua.

Tutustu Machineryn varavoimaratkaisuihin

Hyvin suunniteltu huolto pitää varavoimajärjestelmän toimintavalmiudessa

Varavoimajärjestelmän huoltotarpeet voivat tulla yllätyksenä: miksi laitteita täytyy huoltaa, jos niitä ei ole käytetty? Polttoaine ja tiivisteet eivät kuitenkaan säily ikuisesti, ja viat voivat estää koko järjestelmän toimimisen silloin, kun sitä todella tarvitaan. Viallinen kone näyttää useimmiten päälle päin samalta kuin toimiva, ja siksi järjestelmää on silloin tällöin koestettava. Myös hälytys- ja turvalaitteet on tarkastettava säännöllisesti.

Varavoimajärjestelmästä tekee haastavan huollettavan se, kuinka monesta osasta se koostuu. Se pitää sisällään muun muassa moottorin, generaattorin, ohjausjärjestelmän ja erilaisia apujärjestelmiä esimerkiksi ilmanvaihtoon, jäähdytykseen sekä polttoaineen varastointiin ja siirtoon. Eri komponenteilla on erilaiset huoltotarpeet eri aikoina, ja ammattitaitoa tarvitaan jopa eri aloilta, kuten moottori- ja sähkötekniikasta.

Huollon tavoitteena on käyttövarmuuden pitäminen suunnitellulla tasolla. Toimintahäiriöitä aiheuttavat viat halutaan havaita ennakkoon – ei silloin, kun laitetta tarvitaan. Jokaiselle kohteelle laaditaan huolto-ohjelma, joka määrittelee, mitä osia huolletaan ja millä aikataululla. Näin varmistetaan myös, etteivät tärkeät huoltotoimenpiteet häiritse asiakkaan arkea. Tarvittaessa järjestelmiä voidaan huoltaa öisin.

Machineryn varavoimatiimi

Machinerylla varavoiman kanssa työskentelee tiimi, jolla on vuosikymmenien kokemus monenlaisista projekteista – yksinkertaisista laitteista teknisesti vaativiin, alusta asti itse tehtyihin kohteisiin.

Varavoimaa tehdään rakkaudesta lajiin

Varavoimajärjestelmän hankkimista harkitsevalle haluamme antaa vinkiksi sen, että ratkaisuista ja toimittajista kannattaa keskustella niiden kanssa, jotka ovat jo hankinnan tehneet. Näin saat osviittaa siihen, millainen järjestelmä ja toimittaja voisi olla juuri sinun tarpeisiisi sopiva. Etsi oikeita kokemuksia ja hyödynnä referenssit.

Kuten kaikkeen muuhunkin elämässä, myös varavoimaan pätee se, että töitä pitäisi tehdä rakkaudesta lajiin. Paras lopputulos saadaan, kun tekijä on aidosti kiinnostunut ja innostunut työstään – ja sitä me Machinerylla olemme.

Lataa esite ja lue lisää Machineryn palveluista ja varavoimakohteista

Myynti

Martin Arhippainen

Myyntipäällikkö

020 163 0347

martin.arhippainen@machinery.fi

Tero Aspegren

Myyntipäällikkö

0201630307

tero.aspegren@machinery.fi

Antti Hamina

Projektiteknikko
Ohjausjärjestelmien modernisoinnit

020 163 0317

antti.hamina@machinery.fi

Henrik Park-Björklund

Myyntipäällikkö

0201630339

henrik.park-bjorklund@machinery.fi

HNR-konepaja
| Sahat

HNR-Konepajalle asennettiin Meba PRO 300A vannesaha tehostamaan tuotantoa

Lue lisää

konetoimitukset

Machinery Rally Experience 2023
| Metallintyöstökoneet

Machineryn Rally Experience -tapahtuma järjestettiin nyt toista kertaa

Lue lisää

Lastuavat koneet

|

RPI Oy:lle toimitettu CIDAN Rapido -levyleikkuri

Lue lisää

konetoimitukset