Tunnettua, laadukasta ja nykyaikaista teknologiaa – puhdasta voimaa

Itä-Vantaalla, Kehä III:n ja Porvoonväylän risteyksessä kohoaa Vantaan Energian uusi jätevoimala, jonka hyötysuhde nousee jopa 95 prosentin. Voimala alentaa kaukolämmön hintoja Vantaalla ja peittoaa mennen tullen kaikki voimassa olevat, tiukatkin ympäristövaatimukset.

”Jätevoimala on rakennettu kestävä kehitys mielessä. Ylitämme reippaasti kaikki vaatimukset, näin puhdasta energiaa et helposti muualta löydä”, jätevoimalan rakentamisesta vastaava projektijohtaja Kalle Patomeri kertoo.

Jätevoimalan hyötysuhde on poikkeuksellisen korkea: 95 % polttoaineen sisältämästä energiasta saadaan talteen, 60 % muutetaan kaukolämmöksi ja 40 % sähköksi. Polttoaineena Vantaan energialupaus käyttää HSY:n ja Rosk’n Roll Oy:n toimittamaa syntypaikkalajiteltua sekajätettä. Arinapolttotekniikka on valittu kahdesta syystä: keino on erittäin toimintavarma ja maailmanlaajuisesti käytetyin jätteenpolttotekniikka. Jätteen ohella laitoksessa käytetään polttoaineena myös jonkin verran maakaasua, jolla parannetaan voimalan energiatehokkuutta.


VARAVOIMAKONE MACHINERYLTA

Machinery on toimittanut Vantaan Energian uuteen jätevoimalaan varavoimakoneen. Patomeri on toimitukseen erityisen tyytyväinen ja toivoo, ettei sille ole juuri koskaan käyttöä.

”Olemme panostaneet varmuuteen todella paljon, siksi halusimme tänne Machinerylta varavoimakoneen. Vaikka valtakunnan verkossa ei olisi sähköä missään, niin tämä kone käynnistyy. Sähköjen katketessa Machineryn varavoimakone käynnistyy automaattisesti, sen jälkeen käynnistyy kaasuturbiini ja sitten me pystymme tuottamaan parille muulle voimalaitokselle sähköä niin, että nekin pääsevät käyntiin”, Patomeri selventää.

”Toivottavasti varavoimakoneelle ei tule paljon käyttöä! Tietysti välillä ukonilmalla sähköt voivat katketa, ja silloin tämä tulee automaattisesti apuun. Hyvä niin, me emme halua pysäyttää jätteenpolttoa.”

”Olemme pyrkineet kaikissa laitetoimituksissa valitsemaan tunnettua, laadukasta ja koeteltua nykyaikaista teknologiaa. Kaiken pitää toimia ja jäte ei saa haista missään muualla kuin jätemontussa, josta haju ei ilmanvaihtoratkaisun ansiosta voi kulkeutua ulos. Machineryn varavoimakone valittiin, koska se on erittäin luotettava”, Patomeri tähdentää.


TÄRKEÄ HANKE MONELLA MITTAPUULLA

Uudessa jätevoimalassa tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä. Koekäytön aikana ei voida vielä puhua tarkoista luvuista, mutta ensi syyskuusta lähtien odotettavissa on komeita tilastoja: kaukolämpöä voimala tulee tuottamaan noin 920 gigawattituntia (GWh) ja sähköä 600 GWh vuodessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että noin puolet Vantaan vuotuisesta lämmöntarpeesta tuotetaan uudessa laitoksessa.

Äkkiseltään on vaikea keksiä kokonaisvaltaisesti vihreämpää hanketta kuin Vantaan Energian pian käyttöön otettava voimalaitos. Kaukolämpöä ja sähköä tuotetaan pääasiassa kotitalouksilta kerätystä jätteestä. Vantaan Energia vähentää uuden laitoksen myötä fossiilisten polttoaineiden, kuten hiilen ja maakaasun käyttöä sähkön ja kaukolämmön tuotannossa noin 30 prosenttia nykyisestä. Kunhan uusi laitos saadaan kunnolla toimintaan, odotetaan yhtiön kokonaispäästöjen vähenevän noin 20 prosenttia nykyisestä.

 

Teksti | Joanna Sinclair

Konepaja-messut 2024
| Metallintyöstökoneet

Olemme mukana Konepaja-messuilla 19.-21.3. – Meidän löydät osastolta E251

Lue lisää

Metallintyöstö

Järvensivun konepaja
| Metallintyöstökoneet

Lisää tehoa Järvensivun konepajan tuotantoon Hyundai L4000LM CNC-sorvilla

Lue lisää

konetoimitukset

Uplift henkilönostin
| Rakennuskalusto

Malmin K-Citymarket investoi Uplift-henkilönostimeen helpottaakseen päivittäisiä toimintojaan

Lue lisää

konetoimitukset