Uidaan vastavirtaan

Machinery Oy ryhtyy etsimään uusia vientimahdollisuuksia suomalaisille pienille ja keskisuurille yrityksille. Tähän yli 100-vuotiaalla perheyrityksellä on poikkeuksellisen hyvät edellytykset.
insta

Teksti Pertti Suvanto

Machinery Oy:n toimitusjohtaja Jussi Muikku ja puolustusvälineet ja ilmailuliiketoiminnan johtaja Jarmo Kosamo ovat silmin nähden innoissaan. He ovat rakentamassa uutta liiketoimintamallia, joka saa aikaan konkreettisia muutoksia suomalaisen teollisuuden kilpailukyvyssä.

”Kehitämme toimintatapojamme aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti. Machinery tunnetaan koneiden, laitteiden ja teknisten tarvikkeiden maahantuojana. Nyt käännämme näkökulmaa toisin päin. Ajatuksena on parantaa kumppaneidemme kannattavuutta löytämällä heille vientimahdollisuuksia”, Muikku aloittaa.

Machinerylla on kaksi suurta perusvahvuutta. Liiketoimiensa kautta se tuntee hyvin suomalaisen teollisuuden. Toisaalta sillä on läheiset ja syvät suhteet noin sataan päämieheen, joista valtaosa on ulkomaisia globaaleja megaluokan yrityksiä.

 

Luottamus on kaiken A ja O

Machinery on toiminut kansainvälisen puolustusvälineteollisuuden edustajana Suomessa jo 1940-luvulta. Liiketoiminnan luottamuksellisen luonteen johdosta projektit eivät ole julkisia.
Muikku sanoo, että luottamus onkin Machineryn yksi keskeinen arvo kaikilla liiketoiminta-alueilla.

”Luottamus on kaiken A ja O. Kun luottamus on kerran saatu, se on pidettävä. Kun suomalainen pkt-yritys tekee vientiponnisteluja, sitä ei tunneta ja siihen on sitten vaikea luottaa. Uusi liiketoimintamallimme perustuu siihen, että oikeat ihmiset kohtaavat toisensa. Näitä kontakteja meillä on paljon.”

 

Oikotie oikeiden ihmisten luo

Jarmo Kosamo nostaa Machineryn kansainvälisten ja kansallisten verkostojen lisäksi esille yrityksen tiiviit suhteet Suomen lähetystöverkostoon ja lukuisiin organisaatioihin, kuten esimerkiksi Teknologiateollisuus Ry:n eri yhdistyksiin. Sellaista puolustusväline-, metalliteollisuus- tai rakennusmessua ei maailmalla juuri ole, jossa Machineryn henkilöstöä ei olisi paikalla.
Kosamo tähdentää, että Machinerylla on pitkäaikaiset ja läheiset kontaktit jokaisen liiketoiminta-alueensa kansainvälisiin päämiehiin, joiden kautta saadaan täsmällistä ja oikeaa tietoa mihin ja kenelle suomalaisen viejän tuotteitaan kannattaa organisaatiossa tarjota.

”Avaamme oikotien tähän maailmaan. Kun tuomme päämiehiämme tänne, voimme järjestää kohdennettuja tapaamisia toimitiloissamme tai vaikkapa kansainvälisten messujen yhteydessä. Emme kuitenkaan lähde myymään palloa uudestaan. Meille on tärkeää, että tuote on hyvä ja sitä voi myydä maailmalla. Me tiedämme missä kiinnostuneet ihmiset ovat. Saatamme heidät yhteen – ja varmistamme että asiakkaamme saa oikean mahdollisuuden tuotteensa markkinoinnille oikeille ihmisille.”

 

Henkilökohtaiset suhteet ratkaisevat

Insta Group Oy on suomalainen perheyritys. Konserniin kuuluvat teollisuusautomaatioon erikoistunut Insta Automation Oy, kriittisiä tilannetietoisuus- ja tietoturvaratkaisuja ja -palveluja kehittävä Insta DefSec Oy, ilmailun elinkaaripalveluita tuottava Insta ILS Oy sekä virtuaaliteknologioihin ja innovatiivisiin palveluihin keskittyvä Insta Innovation Oy.

Insta ILS Oy: johtaja Jarmo Tuukkanen on tehnyt yhteistyötä Machineryn kanssa jo vuosikymmenet.

”Meillä on ollut lukuisia erittäin menestyksellisiä projektiyhteistyöhankkeita vuosien varrella. Machinery on saanut vahvan luottamuksen myös omilta päämiehiltään. Ihmisten väliset henkilökohtaiset suhteet ovat avain tässä maailmassa tai portti päästä sisälle”, Tuukkanen sanoo.