Tehoa merelle

Meriauran erikoislastialus Aura muutettiin kesällä 2012 merituulipuistojen rakentamiseen liittyviin kuljetuksiin sopivaksi. Machinery toteutti projektiin vaativat dieselgeneraattorien asennukset nopealla aikataululla.
Kuva: Meriaura

Vuonna 2008 rakennettu m/s Aura on tuulipuistojen rakennuskuljetuksiin erikoistunut satametrinen monitoimialus. Muutostyön jälkeen Aura toimii tuulipuistojen kaapelinlaskualuksena.

Kesällä 2012 alus varusteltiin dynaamista positiointia varten ja siihen lisättiin muun muassa kaksi dieselgeneraattoria, kansinostureita, lisäkansirakennus, jossa on asuintilat 36 henkilölle, sekä kaksi keulapotkuria. Myös ohjaamoon ja runkoon tehtiin uudistuksia.

M/s Auran näkyvimpiin muutoksiin kuuluu peräkannelle asennettu järeä kaapelinlaskulaitteisto, jonka sähköistyksestä Machinery vastasi.

”Yleensä tämänlaajuiset projektit vievät vuoden, mutta Meriauran hanke vietiin läpi selvästi nopeammin. Projekti käynnistyi helmikuussa, toimitimme ensimmäiset tuotteet heinäkuun lopulla, ja syksyllä alus oli jo kaapelinlaskutehtävissä”, kertoo yksikönpäällikkö Juha-Pekka Honkanen Machinerylta.

Kelluva voimalaitos

Machinery toimitti Auraan kolme dieselgeneraattoria, joista kaksi on tällä hetkellä käytössä. Generaattorit tuottavat virtaa kaapelinlaskulaitteistolle, ja ne on sijoitettu aluksen kannelle Machineryn suunnittelemiin kontteihin.

Konttigeneraattoreiden voimanlähteenä on Cummins QSK60 -dieselmerimoottorit, joista kunkin teho on normaalilla käyntinopeudella 1563 kW. ”Standardimoottorien käytöstä oli asiakkaalle se etu, että käytössä on valmistajan maailmanlaajuinen huoltoverkosto”, Honkanen toteaa.

Dieselmoottorien jatkeena on Stamfordin generaattorit, joista kumpikin tuottaa 1 800 kVA tehon jatkuvakäyttöisenä. Kannella on polttoainekontti generaattoreille.

Machinery toimitti kannelle myös kytkinlaitoskontin, jossa on nimellisvirraltaan 6 300 A:n kytkinlaitos. ”Tämä on suurin nimellisvirta, joka alle 1 000V kytkinlaitokseen on saatavilla”, kertoo Machineryn myyntipäällikkö Jyrki Korpinen.

Kytkinlaitoksessa on kansigeneraattorien katkaisijalähdöt sekä kaapelinlaskulaitteiston sähkönsyötöt. Kansigeneraattorien käyttö ja paikallishallinta hoituu kosketusnäytöllisellä tietokoneella.

”Kansigeneraattorilaitos on autonominen voima-asema”, toteaa Korpinen.

Potkua kelissä

Merenalaisten kaapelien lasku on vaativa tehtävä. Kaapelin kireyttä on säädeltävä tarkasti, minkä vuoksi aluksen ohjailukyvylle asetetaan suuret vaatimukset.

Osana Auran muutostöitä alukseen asennettiin kaksi järeää 700 kW:n keulapotkuria olemassa olevan pienemmän ohjauspotkurin lisäksi. Keulapotkureiden ansiosta alus pysyy paikoillaan kovassakin merenkäynnissä.

Machinery toimitti uusien keulapotkureiden sähköntuottoa varten Auran kannen alle kaksi Cummins K50-CP -apudieselgeneraattoria, joiden sähköteho jatkuvassa käytössä on 1313 kVA. Nämä tuottavat virtaa myös aluksen muille järjestelmille.