Sairaalassa potilasturva on tärkeintä

Salon Aluesairaala tuottaa erikoisairaanhoidon palveluja seutukunnallisesti. Potilaita hoidetaan niin poliklinikalla kuin vuodeosatoillakin muun muassa sisätautien, kirurgian, naistentautien, synnytysten ja lastentautien erikoisaloilla. Sähkösyötön turvaaminen 24/7 on kriittinen osa potilaiden turvallisuuden varmistamiseksi.
Salon Aluesairaala tuottaa erikoisairaanhoidon palveluja seutukunnallisesti. Potilaita hoidetaan niin poliklinikalla kuin vuodeosatoillakin muun muassa  sisätautien, kirurgian, naistentautien, synnytysten ja lastentautien erikoisaloilla. Sähkösyötön turvaaminen 24/7 on kriittinen osa potilaiden turvallisuuden varmistamiseksi.

Sairaalassa on kaksi varavoimakonetta, joista toisen, vuonna 1984 valmistuneen koneen automatiikan modernisoinnista Machinery vastasi. Yhteistyö jatkuu nyt huoltosopimuksella, jossa laitteet huolletaan perusteellisesti Machineryn toimesta kerran vuodessa. Lisäksi tehdään kuukausihuolto, jossa laitteiden kuntoa seurataan ennakoivasti. Ennakoiva huolto pidentää laitteiden käyttöikää ja laskee sähkönsyötön varmistamisen kokonaiskustannuksia.

Normaalien tietojärjestelmien ja esimerkiksi laboratoriolaitteiden lisäksi sairaalassa  on valtavasti laitteita, joiden toiminnalle varavoimalaitteen muutaman sekunnin käynnistysaika on liian pitkä; tällaisia kriittisiä laitteita on muun muassa leikkaus- ja synnytyssaleissa ja keskosyksikössä. Erittäin kriittisella toimialalla potilaiden turvallisuus on moninkertaisesti varmistettu.

- Kriittiset laitteet pidetään jatkuvasti toiminnassa sairaalalaitteisiin liitetyillä UPSeilla (Uninterruptible Power System), joille varavoimageneraattori syöttää sähköä. Akut voivat väsyä, mutta varavoimakoneesta ei lopu puhti, kertoo sairaalainsinööri Miika Taimela Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymästä.

Järjestelmä joutui todelliseen koetukseen tapaninpäivänä 2011, kun yli maan pyyhkäissyt myrsky jätti sadattuhannet suomalaiset ilman sähköä. Myös Salon Aluesairaalassa sähköt olivat pois kolmen tunnin ajan, jolloin varavoimageneraattorit huolehtivat sähkön tuottamisesta sairaalan tarpeisiin.

- Meille on tärkeää, että kokonaisuus toimii, vasteajat ovat lyhyitä ja soittaessa saa aina apua. Machineryn kanssa yhteistyö on toiminut hyvin, kiittelee Taimela.

Sairaalan sähkönsyötön turvaaminen on todella kriittinen toimiala. Ennakoivan huollon avulla laitteissa mahdollisesti olevat viat huomataan nopeasti, ja laitteen elinkaarta voidaan pidentää. Samalla saadaan kustannussäästöjä, summaa yksikön johtaja Juha-Pekka Honkanen Machineryltä.

 

Lisätietoja

Miika Taimela, sairaalainsinööri, Varsinaissuomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, puh. 050 438 6148, miika [dot] taimela [at] tyks [dot] fi

Juha-Pekka Honkanen, yksikön johtaja, Machinery Oy, puh. 020-163 0344, juha-pekka [dot] honkanen [at] machinery [dot] fi