Cumminsin merimoottori entisöintiprojektin ytimessä

Tammisaarelainen Oy Tescon Marine Ab on venetarvikkeiden maahantuonti- ja markkinointiyritys, joka tekee myös veneiden korjaus- ja entisöintitöitä. Kuluneen talven aikana yritys on uusinut entisöityyn vanhaan huviveneeseen lähes kaiken veneessä olevan tekniikan - luonnollisesti sisustuksen hienoa puutyötä kunnioittaen. Machinerylla oli kunnia toimittaa veneeseen uusi Cumminsin merimottoori.
tescon

Tescon Marine tarjoaa raskaampia venetarvikkeita kuten potkureita, moottoritarvikkeita, vaihteita ja navigointivarusteita veneteollisuudelle, jälleenmyyjille sekä loppuasiakkaille. Yritys tekee myös veneiden korjauksia ja entisöintiprojekteja. Viime syksyn ja talven aikana yritys on entisöinyt noin 30 vuotta vanhan kaartovuorelaisen, joka on 9,5 metriä pitkä, lasikuiturunkoinen, katettu, matka- ja huvikäyttöön tarkoitettu vene.

”Asiakas oli meihin yhteydessä vanhan moottorin sanottua itsensä irti viime kesänä. Kävimme paikan päälle tutkimassa tilannetta ja teimme projektisuunnitelman, jonka mukaan korjaustyöt ovat edenneet”, kertoo Tescon Marinen huollosta vastaava Paul Sundström.

 

Parasta Cumminsia

Projektin aikana tehtiin mittavia muutoksia voimansiirtoon: vanha tekniikka poistettiin ja moottori, potkuri sekä kaikki letkut, kaapelit, sähkövedot ja tankit uusittiin. Moottoriksi valittiin uusi, Machineryn toimittama Cummins 6BT5.9-M -merimoottori, joka oli Tescon Marinen mielestä paras vaihtoehto kunnostettavalle venetyypille.

”Kyseinen moottori on matalakierroksinen ja sopii hyvin puoliliukuvaan veneeseen. Moottori sopii myös mittojensa puolesta kohteeseen hyvin”, kertoo Sundström.

Tescon Marine kiittelee sujuvaa yhteistyötä Machineryn kanssa.

”Teknisiä ratkaisuja mietittiin yhdessä. Jouduimme tekemään pieniä ratkaisuja uusiksi, sillä kaikki ei aina sovellu tuosta vain”, kuvailee Sundström.

 

Tärkeintä turvallisuus ja käyttövarmuus

Alun perin veneestä oli tarkoitus vaihtaa vain rikki mennyt moottori, mutta kuten monesti tapahtuu, tämäkin projekti paisui kuin pullataikina! Loppujen lopuksi veneen parantamiseksi suoritettiin monenlaisia kunnostustöitä, jotka suunniteltiin yhdessä asiakkaan kanssa. Tiensä loppuun kulkenut moottori poistettiin ja vanha konehuone hiottiin ja maalattiin, jonka lisäksi myös laivan sähköistys, akselivarustus, kytkin, potkuri ja makeavesijärjestelmä uusittiin.

”Kaiken lähtökohtana on ollut veneen turvallisuus ja käyttövarmuus. Toukokuussa tapahtuva veteen lasku on jännittävä hetki”, sanoo Sundström.

 

Oy Tescon Marine Ab
- perustettu vuonna 1992
- venetarvikkeiden maahantuonti- ja markkinointiyritys, myös veneiden korjaukset ja entisöintityöt
- tuotevalikoimaan kuuluu mm. potkurit, moottoritarvikkeet, lämmönvaihtimet, pakokaasujärjestelmät ja vaihteet
- lisätiedot www.tescon.fi

 

Cummins 6BT5.9-M Recon merimoottori
- 4-tahtinen, 6-sylinterinen rivimoottori
- teho 210 hp @ 2600 kierr./min
- männän halkaisija ja iskunpituus 107 mm x 119 mm (4.02 in x 4.72 in)
- iskutilavuus 5.9 L (359 in3)
- turboahdettu
- varustettu lämmönvaihtimella